Piekarniki parowe AEG
AEG piekarniki parowe są nową generacją urządzeń do zabudowy w Twojej kuchni. Cechują się wydajnością, jak i energooszczędnością. Dzięki funkcjom, które posiadają, będziesz mieć możliwość wzniesienia się na nowy poziom sztuki kulinarnej.
Wyobraź sobie lepiej wyrastające ciasta. A może pieczone mięso, które może być jednocześnie delikatne i chrupiące – czy to nie brzmi zachęcająco? Piekarnik parowy to urządzenie dające Ci możliwość przygotowywania dań godnych profesjonalnego szefa kuchni.
Zalety piekarników parowych AEG do zabudowy
Temperatura w piekarnikach tradycyjnych wytwarzana jest za pomocą grzałek. Są one umieszczone w dolnej i górnej części komory piekarnika. Co więcej, niektóre modele są wyposażone w dodatkową grzałkę termoobiegu. W tym wypadku temperaturę uzyskujemy poprzez obieg gorącego powietrza, które równomiernie ogrzewa komorę piekarnika.
I te wszystkie funkcje wykonuje również każdy piekarnik parowy, ale…
W związku z tym, że para zapobiega nadmiernemu wysuszaniu potraw, piekarnik parowy zapewnia doskonałe rezultaty pieczenia. Dzięki temu ciasta lepiej wyrastają i nie powstaje zakalec. Mięso pieczone z parą zachowuję lepszy smak, kolor i ma apetyczniejszą chrupkość na zewnątrz. Dodatkową zaletą jest możliwość gotowania na parze. W ten sposób można przygotować wspaniałą rybę i warzywa, które zachowają doskonały smak i konsystencję.
Z pewnością, w dzisiejszych czasach dużo mówi się o zdrowym odżywianiu. A to właśnie piekarnik parowy jest urządzeniem, które w doskonały sposób daje nam tę możliwość. Dodatkową kwestią może być sprawa smaku i wyglądu przygotowywanych posiłków. Może zastanawiamy się nieraz, będąc w restauracji, “dlaczego to mięso jest takie smaczne, a warzywa tak jędrne?” Odpowiedź jest prosta. Szefowie kuchni od lat pracują, wykorzystując piece konwekcyjno-parowe. To właśnie para jest czynnikiem, która sprawia, że to, co robią, można określić “sztuką kulinarną”. Pokaż, że i Ty potrafisz podnieść swoją sztukę gotowania na wyższy poziom. AEG jest producentem piekarników parowych do zabudowy, których konstrukcja jest oparta na tych właśnie rozwiązaniach. Zaskocz domowników i gości swoimi nowymi umiejętnościami. Z piekarnikami AEG jest to naprawdę proste. Tak więc może rozważysz zakup piekarnika AEG?
Piekarnik parowy AEG – zasada działania
Zasadniczo chodzi o to, że w takim piekarniku działają dwa systemy. Konwekcyjny (grzewczy) oraz parowy. Obydwa układy współdziałają między sobą, dzięki czemu piekarnik ma zapewnioną odpowiednią temperaturę i atmosferę parową. Piekarniki AEG, jak i Electrolux są wyposażone w generatory pary. Pozwala to na niezależną pracę układu grzejnego i parowego piekarnika. Jednocześnie dają możliwość precyzyjnego dozowania pary w trakcie pieczenia produktów.
Ważny jest wybór odpowiedniego modelu piekarnika ze względu na sposób uzupełniania wody. Wodę potrzebujemy do wytworzenia pary w trakcie pieczenia lub gotowania na parze w wyższych modelach. Tak więc istotne jest, aby te czynności były jak najprostsze.
Dodatkowo piekarniki tego typu wyposażone są w funkcję czyszczenia parowego. Ta funkcjonalność znacznie ułatwia codzienną obsługę urządzenia, jednocześnie umożliwia utrzymanie czystości.
Znajdź odpowiedni piekarnik AEG
Teraz możesz poznać serie piekarników AEG w podziale na funkcje i wyposażenie.
Piekarniki parowe 9000 STEAMPRO
Najbardziej zaawansowana linia piekarników do zabudowy w marce AEG. Piekarnik 9000 SteamPro Steamifi® umożliwia uzyskanie profesjonalnych efektów pieczenia. I to w bardzo prosty sposób. Dzięki funkcji Steamifi® wybierasz tylko temperaturę, w jakiej chcesz piec, a piekarnik sam dobierze poziom pary. Do dyspozycji masz ponadto funkcję SousVide, czyli gotowanie próżniowe. W efekcie uzyskujesz produkt jak z najlepszej restauracji.
- SousVide – gotowanie odbywa się w próżniowo zamkniętym woreczku, co poprawia aromat przygotowywanych potraw. Działanie pary natomiast pozwala zachować smak i składniki odżywcze.
- Gotowanie na parze – uzyskujemy 100% pary do gotowania delikatnych produktów np. warzyw czy ryb.
- Połączenie ustawień ogrzewania i pary – ustawienia z różnym poziomem pary, od 25 do 80%. Sprawdza się w tracie przygotowywania wielu rodzajów potraw.
Piekarniki parowe 8000 STEAMBOOST
Piekarniki przeznaczone do pieczenia, duszenia i gotowania na parze. Wiele funkcji i wiele możliwości. Efekty, które dotychczas były zarezerwowane dla restauracji – uzyskasz w swojej kuchni. W tej serii piekarników również znajdziesz funkcję Steamifi®. Jest ona bardzo przydatna w wykorzystaniu pary w trakcie pieczenia. Rozwiń swoją kulinarną kreatywność z piekarnikami parowymi AEG 8000 SteamBoost.
- Gotowanie na parze – uzyskujemy 100% pary do gotowania delikatnych produktów np. warzyw czy ryb.
- Połączenie ustawień ogrzewania i pary – ustawienia z różnym poziomem pary, od 25 do 80%. Sprawdza się w tracie przygotowywania wielu rodzajów potraw.
Piekarnik z funkcją pary 7000 STEAMCRISP® z pyrolizą
Piekarnik do zabudowy AEG z funkcją pary, który doskonale piecze. W serii 7000 SteamCrisp® mamy piekarnik parowy AEG, który wykorzystuje parę, aby uzupełnić działanie ogrzewania. Dodatkowa wilgotność sprawia, że przygotowywane produkty zachowują soczystość. Po prostu są smaczniejsze i zdrowsze.
- Połączenie ustawień ogrzewania i pary – ustawienia z różnym poziomem pary, od 25 do 80%. Sprawdza się w tracie przygotowywania wielu rodzajów potraw.
- Piekarnik parowy + Pyroliza – jedyne takie urządzenie, gdzie w piekarniku z funkcją pary SteamCrisp®, zastosowano czyszczenie pyrolityczne.
Piekarniki parowe AEG 6000 STEAMBAKE
Wielofunkcyjny piekarnik do zabudowy z dodatkiem pary. Działanie tego urządzenia jest stosunkowo proste. Wlewamy na dno komory piekarnika ok. 100 ml wody. Następnie włączamy specjalną grzałkę, która podgrzewa wodę, wytwarzając parę. Rozgrzewamy piekarnik do odpowiedniej temperatury i wkładamy produkt przeznaczony do pieczenia.
- Dodatek pary – w piekarnikach SteamBake 6000 idealnie nadaje się do pieczenia ciast i chleba, ale nie tylko. Dobre rezultaty możesz również uzyskać, przygotowując różnego rodzaju pieczenie.